Din culise

Cine, ce şi din ce (se) cântă la cLoverFest

Cu două- trei săptămâni înainte de festival trupele ne-au primit în sala de repetiţii. Am pus câteva întrebări. Am aflat ce piese s-au adaptat mai bine pe stilul lor şi ce coveruri le-au ieşit cel mai bine pe scenă. I-am întrebat ce piese atipice le-ar plăcea cânte în variantă proprie, dar mai ales ce ne pregătesc pentru Muscel cLoverFest, ediţia 2010.

cLoverFest a întrebat:

1. Dacă aţi defini trupa  prin titlul unei piese (al unui cover) care ar fi acela?

2. Care e cel mai bun cover pe care l-aţi cântat  / auzit vreodată?

3. Dacă ar fi să încercaţi un cover – o piesă de-a unui artist, a unei trupe care nu e neaparat pe stilul vostru – care ar fi alegerea?

4. Ce piese/din ce trupe aţi pregatit pentru cLoverFest?

5. Ce înseamnă festivalul ăsta pentru voi, ce vă place sau nu la el, ce aţi aduce nou şi ce n-aţi schimba niciodată?

Trupele au răspuns:

TROOPER

1. Chiar piesa TROOPER a celor de la Iron Maiden.

2. Am cântat sute de coveruri (la propriu), dar cel mai mare succes a fost clar Fear Of The Dark.

3.  Greu de spus… noi ne-am jucat mereu şi am cântat şi piese de la Elvis Sau Tom Jones… aşa că la Trooper totul este posibil! :)))

4. Am să-ţi spun doar trupele. Vom cânta de la Judas Priest, Iron Maiden, Skid Row, Whitesnake, Bon Jovi…

5. Este unicul festival din Dâmboviţa, ceea ce este trist. Este un festival cu o temă specială – ceea ce este bine. Este un festival făcut de o mâna de prieteni iubitori de rock – este iarăşi bine. Nu a fost suficient promovat la nivel înalt pentru a încerca obţinerea de fonduri de la stat, pentru că practic este promovată o zonă a judeţului – ceea ce este rău. Sper să devină un obicei şi să nu apară „celebrele” piedici care opresc orice este frumos în Dâmboviţa.

CYFER

1. Got My Mojo Working, scris de Preston Foster, popularizat de Muddy Waters.

2. Coverurile sunt bune atunci când publicul are impresia că melodia este scrisă de cel care o interpretează. Îmi vin în minte câteva expemple Eric Clapton – After Midnight, The Byrds – Mr. Tambourine Man, Jimi Hendrix – Hey Joe, Stevie Ray Vaughan – Voodoo Child.

Mie mi se întâmplă ceva similar cu piesa Shame Shame. Multă lume crede că-mi aparţine, dar de fapt este scrisă de Jimmy Reed.

3. Don’t Worry, Be Happy (Bobby McFerrin).

4. Midnight Hour (Wilson Pickett), Personal Jesus (Depeche Mode), Tequilla (The Champs).

5. Reciclarea pieselor cunoscute pentru a le introduce în propriul lui repertoriu şi sound reprezintă un alt mod de a fi creativ al unui muzician. Salut iniţiativa organizatorilor cLoverFest de a promova ideea de cover făcut în stil propriu. Secţiunea de Open Mike din programul festivalului va aduce în mod sigur multe momente interesante (acum vorbesc în calitatea mea de organizator vechi de evenimente Open). Aştept să văd la Muscel aceeaşi atmosfera caldă şi intimă de club, doar că fără fum.

C.O.D.

1. “Burnout” (piesa noastră) are un mesaj special pentru noi, acela de a lupta pentru visele şi idealurile tale şi, evident, C.O.D. a celor de la AC/DC.

2. “Knockin’ on heaven’s door” – orice trupă ştie piesa şi e cântată în sute de variante. Şi Highway To Hell care a fost primul cover AC/DC făcut de noi.

3. O să venim la festival cu tribute-ul AC/DC pe care l-am pregătit la începutul acestui an şi cu care vom ieşi pe scenă în toate concertele până la apariţia primului nostru album, în toamnă. De asemenea, am mai pregătit special pentru cLoverFest o preluare dupa un boy-band celebru al începutului de mileniu.

4. Backstreet Boys (ăsta e boy-band-ul celebru, dar nu spunem numele piesei), Ileana Sărăroiu, Adrian Copilu’ Minune (dar doar Bursuc :P)

5. Înseamnă un prilej bun să ne reîntâlnim cu vechi prieteni şi să ne simţim bine timp de trei zile. Ne plac drumul, sătenii (alături de care am băut pălincă anul trecut), toaleta de acolo (sperăm să fie aceeaşi şi pe care chiar n-am schimba-o cu una de plastic), atmosfera, locul – nu am schimba nimic din toate acestea. Singurul lucru pe care l-am schimba este durata: ar trebui să fie mai lung!

RECYCLE BIN

1. Piesa care cred că ne defineşte şi ne place cel mai mult este Wild Rover – The Dubliners / Dropkick Murphys.

2. Cel  mai bun cover?…..Hmmm… Asta e cea mai grea întrebare şi o să fiu subiectiv. O să îţi spun două coveruri care sună mai  bine (părerea mea) decât originalul. Este vorba de Metallica – Dye my darling (piesa pe care o vom cânta şi noi anul acesta la cLoverFest) şi Dropkick Murphys – Wild Rover.

3. Nu o să-ţi spun toate piesele (ca să creez puţin suspans).
Vor fi piese de la Timpuri Noi, Sarmalele Reci, Metallica, Dropkick Murphys, Toy Dolls şi mai sunt câteva, dar… surpriză 🙂

4. Cred că 80% din coverurile cu care ne vom prezenta anul acesta, nu sunt pe stilul Recycle Bin. Orice cover am făcut sau vom face, chiar dacă nu este pe stilul nostru, dacă ne place originalul, vom face în aşa fel încât să aibă ceva aparte. Au fost, sunt şi vor fi în continuare coveruri  marca Recycle Bin. Cine ştie, poate o să facem şi un album cu ele 🙂

5. Pentru noi festivalul ăsta înseamnă prietenie, (de ce nu) o provocare şi relaxare în acelaşi timp. Ne face plăcere să cântăm coveruri, iar dacă este un festival pentru aşa ceva, suntem mândri că am fost invitaţi… şi anul trecut şi anul acesta.

9,7 RICHTER

1. Dio – We Rock.

2. Bruce Dickinson – The Tower.

3. Setlistul pentru concertul de la cLoverFest nu a fost definitivat încă, însă puteţi fi siguri că nu vor lipsi unele piese clasice, în genul Iron Maiden sau Judas Priest.

4. Probabil vreo melodie pop, de audienţă generală, abordată într-un stil propriu, ceva mai puţin serios.

5. Anul acesta va fi primul nostru contact cu cLoverFest… cert este că abia aşteptăm să ajungem pe scena festivalului şi să ne simţim bine împreună cu publicul acestuia.

THE SPITEFUL (Portugalia)

1. E destul de dificil să ne restrângem la o singură piesă (mai ales că noi suntem cinci membri în trupă :))) aşa că îţi dăm două variante care, unite, ar putea defini The SPiTEFUL! Grip Inc – Hostage to Heaven şi Chimaira – Power Trip.

2. Nu am cântat atât de multe coveruri… până acum. Melodiile pe care le-am mai cântat sunt “Out of Hand” (Entombed), “Portrait of Henry” (Grip Inc) şi de curând “New Level” (Pantera), asta pe lângă alte “bucăţi” sau piese “metal” integrate pe ici pe colo. Cel mai bun cover “ever made” este InFlames – Everything Counts (Depeche Mode cover).

3. Vom cânta New Level de la Pantera, iar pentru încheierea cântării – Machine Head. Vom vedea dacă reuşim să mai pregătim şi alte piese până atunci.

4. Ar putea fi multe, cu toţii avem influenţe non-metal… Eu (João Mota, n.r.) cred că aş încerca Morphine, poate Depeche Mode sau Nick Cave…

5. Păi… pare un loc mişto şi sperăm să găsim aici şi o mulţime de oameni mişto… Cei care organizează festivalul par decişi să realizeze un eveniment “offbeat”, foarte deosebit. Sperăm să putem contribui şi noi la realizarea acestui lucru şi să avem parte de multă distracţie în timp ce facem asta!

CHROM DIOXID

1. Run through the night-Accept

2. Bon Jovi – You Give Love A Bad Name

3. Steve Vai-The Crying Machine
4. Cred ca vor fi coveruri, cam jumatate din piesele pe care le vom canta… Accept, Judas Priest, Bon Jovi.

5. Stai putin…, dupa cum stii ar fi prima prezenta a noastra,dar este un motiv sa ne bucuram ptr.acest eveniment, mai ales ca este singurul din judet. Ne vedem!

PROGERIA

1. Pentru a defini Progeria este potrivit un singur titlu:”The wanderer”. Este o piesa proprie,compusa in anul 1999 si exprima o stare pe care o are oricine intr-un anumit moment al vietii. Este vorba despre starea de cautare,de intelegere a menirii pe care o ai pe acest pamant.

2. Coveruri bune, facute de altii, sunt destule. Noi o sa ne referim acum la unul anume, pe care l-am facut chiar noi. Este vorba despre cunoscutul „Hotel California”, care difera de altele tocmai prin faptul ca are amprenta Progeria.

3. Pentru acest Fest ne-am orientat la mai multe piese care ne plac si se apropie in oarecare masura de stilul pe care il abordam. Printre ele sunt „Blashyrkh”-IMMORTAL si, cum spuneam, „Hotel California”.

4. Piesele diferite de stilul Progeria sunt tocmai cele pe care le vom canta si pe care le-am mentionat mai sus.Exista desigur si altele, dar sunt doar in stadiu de „idee”.

5. Acest festival reprezinta o oportunitate de a ne face noi prieteni, de a comunica si de a transmite un mesaj de bine tuturor. Parerea noastra despre ce trebuie schimbat, retusat sau pastrat asa cum este v-o vom putea impartasi abia dupa ce se va incheia. In acest moment ne-am bucura doar sa gasim aceeasi familie ca anul trecut sau chiar una mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

anti-spam: *